מהלכת דרעי ועד הלכת נתניהו // וייל, דותן ובן אוליאל
תא הסטודנטים של הפורום הישראלי למשפט וחירות באוניברסיטה העברית מתכבד להזמינכם לפאנל זום בנושא “מהלכת דרעי ועד הלכת נתניהו – עבר, הווה, עתיד”. בפאנל יקחו חלק שלושה מומחים מהמובילים בתחומם: פרופ’ רבקה ווייל מהבינתחומי הרצליה, פרופ’ יואב דותן מהאוניברסיטה העברית, ופרופ’ דניאל בן-אוליאל מאוניברסיטת חיפה.
הפאנל ישודר בפייסבוק לייב ביום רביעי ה-24.6, בשעה 17:30. על מנת לקבל תזכורת בסמוך לתחילת האירוע, אשרו את השתתפותכם באיוונט, בו יפורסם לינק לשידור החי. ההשתתפות באירוע חופשית ופתוחה לציבור הרחב.
הזמינו חברים ושתפו את האיוונט!
*
ב-8 בספטמבר בשנת 1993 ניתנו שני פסקי דין בנושא דומה, ויחד קבעו הלכה המכונה עד היום “הלכת פנחסי-דרעי”, ובקיצור “הלכת דרעי”. בין היתר, נקבע כי כאשר מוגש כתב אישום חמור נגד שר בממשלה, בית המשפט רשאי להורות לראש הממשלה לפטרו מתפקידו, לאור הפגיעה הקשה באמון הציבור הנגרמת מאי-פיטורי השר. ההחלטה נשענה על דוקטרינה של “אי-סבירות קיצונית” המאפשרת לבית המשפט להתערב בהחלטות של שיקול דעת גם כאשר ניתנו בסמכות. באותה העת לא היה הסדר מפורש בחוק אודות חובת פיטורי שר שהועמד לדין.
בשנת 2001 תוקן חוק יסוד: הממשלה ונקבע הסדר מפורט לפיטורי שר, יחד עם חובת פיטורין לאחר הרשעתו בעבירה הנושאת עמה קלון. בשנת 2020, קבע בית המשפט העליון כי הלכת דרעי אינה חלה על ראש ממשלה שהועמד לדין.
הלכה זו מלווה מאז את מערכת המשפט בישראל ומעלה שלל שאלות ואתגרים. מה הן ההצדקות בעד והביקורות נגד ההלכה לכתחילה? כיצד השפיע תיקון חוק היסוד ב-2001, אם בכלל? האם וכיצד חלה הלכה זו על ראש ממשלה שנגדו הוגש כתב אישום?
יש הטוענים כי מדובר באחת ההלכות המשפיעות והמשמעותיות ביותר בתולדות המדינה. כך, טען פרופ’ יואב דותן כי רק על רקע הלכת דרעי והשלכותיה, ניתן להבין את התחזקות מערכת המשפט בעשורים האחרונים.
הצטרפו אלינו לדיון רחב, מעמיק ומעשיר אודות הלכת דרעי בהשתתפות משפטנים בכירים מהשורה הראשונה.
(יצוין כי לצד הלכה זו נקבעה בו בזמן הלכה נוספת בנוגע לייצוג הממשלה בערכאות ע”י היועץ המשפטי לממשלה. לא נדון בהלכה זו בפאנל הנוכחי).
*
לקריאת רקע והעשרה, אנו מזמינים אתכם לעיין בפסקי הדין הרלוונטיים, וכן בדברים שכתבו בעבר המשתתפים בפאנל בנושא זה:
פסק הדין בבג”ץ 3094/93 (“עניין דרעי”)
תמצית פסק הדין בבג”ץ 2592/20 (עניין נתניהו)
נימוקי פסק הדין בבג”ץ 2592/20 (עניין נתניהו)
יואב דותן, הדחה שיפוטית של נבחרי ציבור במבחן חוקתי
יואב דותן, הלכת דרעי הפכה כלי לחיסול פוליטי
Yoav Dotan, Impeachment by Judicial Review: Israel’s Odd System of Checks and balances.
רבקה ווייל, “הביטה וראה את חרפתנו”: על ראש ממשלה נאשם בפלילים.
רבקה ווייל, האם הדחה שיפוטית של ראש ממשלה בישראל היא חוקתית?
דניאל בן-אוליאל, מניעת כהונת ראש ממשלה מחבר כנסת הנאשם בפלילים בראי אמון הציבור.
דניאל בן-אוליאל, העברת ראש ממשלה תחת כתב אישום מתפקידו.