דיבייט "התערבות שיפוטית בפעילות צה"ל" // פרופ' אבי בל ועו"ד שרון זגגי-פנחס - הפורום הישראלי למשפט וחירות

דיבייט “התערבות שיפוטית בפעילות צה”ל” // פרופ’ אבי בל ועו”ד שרון זגגי-פנחס

מועדון משפט וחירות באוניברסיטת בר-אילן מזמין אתכם לדיבייט בנושא:
“התערבות שיפוטית בפעילות צה”ל – שמירת הסף או הסגת גבול?”
*
בהשתתפות:
פרופ’ אבי בל – אוניברסיטת בר אילן.
עו”ד ואל”מ (במיל’) שרון זגגי-פנחס – התובעת הצבאית הראשית לשעבר, משרד עו”ד נחמני-בר.

מתי? 10.4.22, יום ראשון בשעה 18:00

איפה? כיתה 10 בניין 305, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת בר אילן

כיבוד מפנק יוגש באירוע. האירוע לא ישודר ברשת אך הקלטת האירוע תופץ בהמשך.

להרשמה מראש לחצו כאן

תלמידי משפטים באוניברסיטת בר-אילן? בעד חירויות פרט, ריסון שיפוטי, הפרדת רשויות ושלטון מוגבל? כנסו לעמוד הפייסבוק וקראו עוד על מועדון משפט וחירות, או הצטרפו למועדון באתר הפורום הישראלי למשפט וחירות.

*

אחד מהוויכוחים הלוהטים בשדה האקטואלי-משפטי-ביטחוני במדינת ישראל מזה שנים הוא עוסק בחיכוך שבין עולם המשפט לבין משרד הביטחון, על גופיו השונים. בימים האחרונים הנושא עלה לכותרות סביב החלטת צה״ל להפוך את החלטת הרמטכ״ל בדבר הדחת הקצין ממצ״ח (הרחבה בקישור בהמשך). זאת לאחר שמוקדם יותר החודש אף התקיים בבג״ץ דיון על איסור חמץ בבסיסי בצה״ל, בו הסבירה הנשיאה חיות כי ״זכותם״ של חיילים המעוניינים בכך לאכול חמץ בפסח.

לא מדובר בתופעה חדשה. ״חיכוך״ זה עשה כותרות שלל פעמים לאורך השנים: בג״ץ המוקד להגנת הפרט (1992) במטרה למנוע את גירוש פעילי חמאס; בג״ץ אליס מילר (1995) והנחיית פתיחת קורס טיס לנשים; בג״ץ רופאים למען זכויות אדם (2004) בו הורה ביהמ״ש לספק מים וחשמל לרצועת עזה בעת הלחימה; בג״ץ הוועד הציבורי נגד עינויים (2006) המטיל מגבלות על חיסולים ממוקדים; בג״ץ אוחיון (2020) בו החליט ביהמ״ש (דעת השופט מזוז) למנוע שוב הריסת בית מחבל; וכיוצא באלה.

יש הסוברים כי את הדיון בנושא החיכוך המשפטי-צבאי יש לחלק לשניים. הדיון הראשוני עוסק בסוגיית עילת השפיטות, ושואל, בהפשטה גסה, את השאלה ״האם״. האם בכוחו של בית המשפט להפוך ולשנות את החלטות צה״ל ולפסוק לו הלכה. פסק הדין המרכזי בדיון זה הינו פס״ד רסלר, שם קבע השופט ברק (כתוארו דאז) כי הכול שפיט, מאחר שבכל נושא ונושא תמיד קיימות אמות מידה משפטיות. מנגד עמדה דעת המיעוט של השופט אלון שהתנגדה לכך. בהינתן הלכת רסלר, נראה כי לביהמ״ש סמכות להפעיל ביקורת שיפוטית גם בסוגיות צבאיות, מדיניות וביטחוניות.

הדיון השני יוצא מנקודת ההנחה שהתשובה לשאלת ״האם״ הינה חיובית, ובהתאם לכך שואל ״מתי וכיצד״. תשובתו המרחיבה של בית המשפט העליון לשאלות הללו הינה ייחודית וחסרת מקבילות בינלאומיות. זאת משום שבישראל, ביהמ״ש דן בעתירות נגד פעולות והתנהלות צה״ל אף בעת לחימה, בזמן אמת (הרחבה בקישור בהמשך). כך למשל דן בג״ץ בעתירות נגד פעילות צה״ל בעזה בזמן מבצע ׳עופרת יצוקה׳ (2009). בזמן המצור הצבאי על כנסיית המולד בבית לחם במהלך האינתיפאדה השנייה (2002) אף פסק בג״ץ כי על צה״ל להעניק מזון ומים למחבלים המבוצרים, מה שלעמדת גורמים ביטחוניים הביא להתארכות משמעותית של המצור. אלו המבקרים את מדיניות בג״ץ בסוגיות אלו אף מוסיפים לרשימת המקרים בהם ביהמ״ש חרג מסמכותו את בג״ץ אליס מילר, בג״ץ ניר גלילי ואחרים.

מנגד, יש הטוענים כי תפקידה של הרשות השופטת, ובראשה בית המשפט העליון, לבקר באופן תמידי את פעולות הצבא תוך הקפדה על מידתיות ושמירה על זכויות אדם. גישה זו בוטאה בין היתר על ידי הנשיא אהרון ברק בנאום הפרישה שלו, אשר הסביר כי במדינה דמוקרטית, על אף שהציבור דורש ביטחון, הדמוקרטיה מחייבת לפעמים להילחם בטרור ״עם יד קשורה מאחורי הגב״.

האם שופטי בית המשפט העליון פוגעים בעיקרון הפרדת הרשויות ופוסקים הלכה בטריטוריה צבאית השייכת לרשות המבצעת, או שמא בית המשפט העליון הוא היחיד שמסוגל להבטיח את השמירה על זכויות האדם במסגרת הפעילות הצבאית בשגרה ובחירום?
האם ידי מפקדי צה״ל כבולות והחלטותיהם עלולות להתרוקן מתוכן בהינתן החלטת השופטים בירושלים, או שמא במצב הביטחוני הישראלי המורכב נצרכים פיקוח והתערבות תמידיים של הרשות השופטת?

הצטרפו אלינו לדיון מרתק בין שני מומחים משפטיים ועתירי ניסיון בנושא זה.
*
על הדוברים:
עו״ד ואל״ם במיל׳ שרון זגגי פנחס – הינה התובעת הצבאית הראשית לשעבר, בעלת וותק של 25 שנים כעורכת דין. בעלת תואר ראשון (האוניברסיטה העברית) ושני (אונ׳ בר-אילן, בהצטיינות) במשפטים, בעלת תואר ראשון (אוניברסיטת חיפה) במדעי המדינה ובוגרת המכללה לביטחון לאומי בצה״ל. כיום עובדת במשרד עוה״ד נחמני-בר.
פרופ׳ אבי בל – הינו פרופ׳ בפקולטות למשפטים של אונ׳ בר-אילן ושל אונ׳ סן דייגו, ועמית בכיר בפורום קהלת. בעל תואר ראשון ושני בהצטיינות במשפטים מאוניברסיטת שיקגו ותואר שלישי מאוניברסיטת הרווארד. התמחה בביהמ״ש העליון בלשכת השופט מישאל חשין ובמחלקת הבג״צים שבפרקליטות המדינה.
*
כתבות ומאמרים לקריאת רקע והעשרה לקראת האירוע:
אל״ם במיל׳ טל בראון: כך שינה בג״ץ אליס מילר את פני צה״ל
– עו״ד יותם אייל: מני מזוז ומניעת הריסת בתי מחבלים
אל״ם במיל׳ רונן איציק: החלטת ביהמ״ש לדחות את עתירת כוכבי מרוקנת מתוכן את מושג הפיקוד בצה״ל
עו”ד אל”מ (מיל’) שרון זגגי-פנחס ועו”ד סא”ל (מיל’) אפרת נחמני-בר: ביהמ״ש לא צריך לעצור בש.ג.
נטעאל בנדל: פסקי הדין בהם האקטיביזם השיפוטי נכנס לתחום הביטחוני
– מתן פלג: מגמתיות בהתערבות בג״ץ בפעולות צה״ל
גד איבגי: האם קיימת בצה״ל תופעת ״האזיקים על הידיים״ והחשש מפעולה?
יעל פרידסון: טרם התקבלה החלטה בבג״ץ המטכ״ליסטיות

תאריך

אפר 10 2022
Expired!

שעת אירוע

18:00 - 20:00

Location

אוניברסיטת בר-אילן
אוניברסיטת בר-אילן
מועדון משפט וחירות - אונ' בר-אילן

Organizer

מועדון משפט וחירות - אונ' בר-אילן
Website
https://www.facebook.com/LawForumBIU
להרשמה לחצו כאן

כתיבת תגובה